Tīrīšana virtuves plauktos

Lauku meitene dzīvo laukos un bauda ziemas priekus… sniega šķūrēšanu, malkas nešanu, krāsns kurināšanu…. tējas vārīšanu, lēžošanos pa vietējiem kalniņiem, putnu barošanu uz palodzes un sniega pārslas uz mēles…

… bet īsumā. Pateicoties gavēnim tiek veikta tīrīšana virtuves plaukots, lai atliktu malā tos produktus, no kuriem vajadzētu atteikties vai vismaz izvairīties.
Gavēnis 2016Produkti no kuriem ir jāatsakās un, kas tiek iepakoti kastē un nolikti vēlākam laikam:

  • Milti un to izstrādājumi
    • Baltie milti
    • Pilngraudu milti
    • Rudzu milti
    • Pilngraudu makaroni
    • Spageti
    • Zupas nūdeles
  • Graudaugi
    • Kuskus
    • Bulgurs
    • Pilngraudu mannā
    • 3 graudu maisījums
    • 5 graudu pārslas
    • Auzu pārslas
  • Cukurs un dažādi saldinātāji un visi produkti, kas to satur (sinepes, mārrutki, kečups, jogurti, kompoti, ievārījumi, dažādi konservi un maisījumi, brokastu pārslas un putras, u.c.)
    • Cukurniedru cukurs
    • Gaiši brūnais cukurs
    • Brūnais cukurs
    • Muscavado cukurs
    • Pūdercukurs
    • Agaves nektārs
    • Rīsu sīrups
    • Molase
    • Iesala ekstrakts
    • Medus
  • buljons (kubiņos un beramais)
  • soja
  • kafija

Tad vēl izslēgti visi piena produkti izņemot daži, nelielos daudzumos: nepastarizēts piens, biezpiens, cietais siers un mocarella.

Kaste sapakota un plaukti pārskatīti, nu laiks kafijas pauzei… ak jā… tējas pauzei… (bez cepumiem – lielākā bēda)… bet tā jau nebūs lauku meitene, ja neizdomās kādu bez cukura, bez miltu cepumu receptīti….

Screen Shot 2015-12-18 at 23.36.28

 

Advertisements

4 thoughts on “Tīrīšana virtuves plauktos

  1. Jā, es, kā pirmā tipa diabētiķis, neizdzīvotu, jo cukurs lēkā augšā un lejā, un tad ir attiecīgi jārīkojas, jārīkojas ātri. Dažreiz jāēd glikoze saujām, un nekādi nevar nonormalizēt. Es domāju, gavēnis ir vairāk tradicionāla lieta, kas vienkārši pievienota reliģiskiem rituāliem. Vēsturiski cilvēkiem pēc Ziemassvētkiem un līdz Jurģiem ar pārtiku bija švaki. Domājams, nekāds ļaunums nerastos, izslēdzort šo un to no uztura, bet es personīgi uzskatu, ka mūsu DNS atpazīst visu, kas ir dabīgas izcelsmes, un pie tā, cik nu iespējams, turos. Kanādā ir grūti ar dabīgiem produktiem, viss ķimikalizēts. Es šo to varu izaudzēt iekšpagalma dārziņā, bet tas nav daudz, un nekādu uzglabāšanas iespēju nav.

    Like

    1. Jā tikai nesen sapratu, ka Latvijā audzēti dārzeņi un gaļa pie vietējiem zemniekiem ir stipri “tīrāka” kā ASV.. par Kanādu nezinu, bet droši vien tur tas pats. Šogad iegādājāmies lielo saldētavu. Dārzeņus tvaicējam un saldējam. Ogas saldējam. Sēnes sacepam un saldējam :). Lielisks palīgs!

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s