Pākšaugi

Runā, ka pākšaugus nemaz tik daudz nēedam. Un tomēr, tie kas ēd pākšaugus, zina, ka vislabākie ir tie, kas pašu mērcēti un pašu vārīti.

o-LENTILS-AND-LEGUMES-facebook-560x315
Bilde no SydneyVeganClub

Bez ēdienreižu plānošanas šajā gadījumā neiztikt, jo jau iepriekšējā vakarā vajag iemērkt kārotos pākšaugus. Pākšaugu mērcēšanas ilgums atkarīgs no šķirnes un svaiguma, bet lauku meitene visus pākšaugus mērcē uz nakti.

Kuri pākšaugi ir iecienīti lauku meitenes virtuvē?

  • šķeltie zirņi
  • pelēkie zirņi
  • turku zriņi
  • dārza pupiņas
  • melnās pupiņas (parasti konservētas)
  • dažādas lēcas

Pākšaugi – lielisks olbaltumvielu, šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots.

Vai zināji, ka zemesrieksts nav nekāds rieksts, bet pākšaugs? Alerģisks. Ja gribi ēst riekstus – ēd riekstus, neēd pākšaugus 🙂

Lauku meiten uzturā nelieto:

  • soju
  • zemesriekstus

Izvairās lietot:

  • konservētas pupiņas metāla bundžās
  • nemērcētus pākšaugus

Pākšaugi satur lektīnu (nosaukums nav būtisks, lauku meitene to noskaidroja tikai šodien un rīt jau būs aizmirsusi, tā ir olbaltumviela uz kuru daži var būt jūtīgi) tāpēc tās pirms pagatavošanas vajag mērcēt un mērcējamo ūdeni noliet, pupas noskalot un tikai tad pagatavot.

Neaizmirstam, ka pilnvērtīgas olbaltumvielas no pākšaugiem var iegūt ēdot tos kopā ar graudaugiem, vai pākšaugus diezējot.

Lauku meitene nav nekāds uztura speciālists, bet no bērnības atcerās Omi, kura visas pupiņas mērcējā, nomazgāja un tikai tad lika vārīties.

Lauku meitene vienmēr mērcē un izvāra lielāku daudzumu pupiņu uzreiz un tad vairākas dienas kādā no ēdienreizēm iekļauj garods un tik ļoti olbaltmvielām bagātos pākšaugus.

Esi kā lauku meitene.

Screen Shot 2015-12-18 at 23.36.28

Advertisements

One thought on “Pākšaugi

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s