Vārāmā sāls / Jūras sāls / Himalaju sāls / Ķeltu sāls. Kuru izvēlēties?

Sāls sastāv no nātrija un hlorīda. Un ir vajadzīgs organismam. Vieni saka, ka sāls ir pa daudz mūsu uzturā, citi, ka pa maz.

Lauku meitene saka – ar mēru un svarīga ir kvalitāte.

Foto: Paul Delmont
Foto: Paul Delmont

Kā rīkoties, lai samazinātu ikdienā uzņemto sāls daudzumu:
– gatavot mājās
– pirms pievieno sāli – pagaršo!
– izvēlies garšvielas
– izvēlēties nepārstrādātus / neapstrādātus produktus
– atteikties no pusfabrikātiem (cīsiņi, aplejamās zupas, utt)
– izvēlēties labu sāli

Kas ir laba sāls? Šāds jautājums lauku meitenei radās pēc tam, kad ieteikums no vecmātes bija, gatavot sezonālus (?) dārzeņus ar labu (!??) sāli un labu eļļu.

Vienkāršā atbilde: Izšķīdini 1 kilogramu vārāmo sāli ūdenī un apskaties ko tu apēd! Paldies…..

Nedaudz nopietnāk:

  • Rupjā / Vārāmā sāls (Akmenssāls). Ieguvē izmanto dinamītu un smago tegniku. Apstrādā, parasti satur vielas, kas palīdz sāli uzglabāt tai nesacietējot. Gandrīz tīrs (97%) nātrija hlorīds.
  • Jūras sāls. Iegūst iztvaicējot jūras ūdeni. Tā kā jūras kļūst aizvien piesārņotākas, arī sāls sastāvā ir iespējama svina klātbūtne. Jūras sāls sastāvā ir minerālvielas, tiesa ļoti nelielā daudzumā.
  • Himalaju rozā sāls. Iegūst kalnu raktuvēs izmantojot roku darbu. Dabīga sāls. Sāls ir veidojies tūkstošiem gadu un nesatur piesārņojum. Sāls sastāvā nelielā daudzumā ir kalcijs, kālijs un magnijs.
  • Ķeltu jūras sāls. Iegūst pie Francijas krastiem, izmantojot roku darbu un 1000 gadu senu ieguves tehniku un darba rīkus. Ķeltu jūras sāls satur kalciju, magniju un dzelzi.

Beigu beigās, sāls ir sāls un tas nav jālieto uzturā dzels, maginja vai kālija dēļ. Izvēlies pēc iespējas dabīgāku sāli, kas nav apstrādāts, balināts, sajaukts ar pārtikas piedevām. Un apstrādātus / pārstrādātus produktus, kas nesatur sāli, jo lieli pārstrādes/ ēdināšanas uzņēmumi izmanto opciju – akmenssāli.

Screen Shot 2015-12-18 at 23.36.28

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s