Šī mīklas recepte lauku meitenes virtuvē ir vairākas sezonas. Plānas, kraukšķīgas, ar pasakainu garšas buķeti un uz mēles kūstošas. Ļoti viegli pagatavojamas. Ko vairāk var vēlēties!?
Ātrā Piparkūku mīkla bez olām

Sastāvdaļas
- 1/2 krūze + 2 ēd.k ūdens
- 1/2 krūze + 2 ēd.k eļļas
- 2/3 krūzes Iesala ekstraksts
- 1 1/4 krūze cukura (ja mīli saldu, pievieno vēl 1/4 krūzi)
- 4 1/4 krūzes miltu (iespējams, ka vajadzēs vairāk, to pievienosi pirms mīklas rullēšanas sk. norādes zemāk)
- 3 ēd.k. Piparkūku garšvielu maisījums
- 1/2 ēd.k cepamā pulvera
- 1 tēj.k. sodas
- 1/2 tēj.k Himalaju rozā sāls
- 2 ēd.k kakao pulveris (nav obligāti, padara piparkūkas tumšākas un rūgtākas)
Norādes (mīklas sagatavošanai)
- Bļodā sajauc mitrās sastāvdaļas: ūdeni, eļļu, iesala ekstraktu un cukuru.
- Otrā bļodā sausās sastāvdaļas: miltus, garšvielas, cepamo pulveri, sodu, sāli un kakao pulveri. Pievieno slapjās sastāvdaļas un kārtīgi samaisa līdz izveidojās mīkla. Nemīca!
- Mīklu uz stundu liek ledusskapī atdzist. (Piezīme: Var nelikt, bet tad mīkla būs lipīgāk)
Norādes (piparkūku cepšanai)
- Darba virsmu un mīklas rulli apkaisa ar miltiem.
- Izņem nelielu gabalu no ledusskapja un rokās pamīca.
- Liek uz virsmas un apkaisa ar miltiem. Rullē, regulāri apgriežot, lai nepielīp pie virsmas, un ja nepieciešams uzkaisa vēl miltus. (Piezīme, jo plānāk gribās izrullēt, jo vairākas reizes miklai un darba virsmai jāuzkaisa milti).
- Izspiež cepumiņus un liekam cepties 180 C grādos 8 -12 minūtes (atkarīgs no piparkūku biezuma, piededzinātas piparkūkas kļūst rūgtas).
Advertisements
Vēlējos noskaidrot kādus miltus lietojāt piparkūkām?
Nevaru lietot kviešu miltus, vai varētu cept ar auzu vai rudzu miltiem?
LikeLike
Cepu ar kviešu. Neesmu mēģinājusi ar auzu vai rudzu. Pieļauju, ka nevarēs izrullēt tik plānas un varētu neturēties kopā. Ja mēģināsiet, dodiet ziņu kā sanāks.
LikeLike
Izmēģināju recepti un izdevās aizvietot miltus!
Gatvojot mīklu sastāvdaļas ņēmu uz pusi mazāk, lai izmēģinātu kā sanāks.
Mans miltu maisījums bija šāds: 1,5 krūze pilngraudu auzu miltu, 1/2 krūze bīdelētie, smalkie rudzu milti un 2 ĒK rupjie rudzu milti. Plānā izmēģināt tikai ar rudzu miltiem. Iesaku arī citiem nebaidīties izmantot pilngraudu miltus – gardi, veselīgāk un arī tumša, skaista krāsa. Un tā kā man nedaudz pietrūka iesala, tad pievinoju 1 ĒK medus. Domāju,ka nākamajā reizē pievienošu nedaudz vairāk piparkūku garšvielas, gribējās mazliet spēcīgāku garšu (varbūt vienkārši garšvielas nebija tik labas 😀 )
Mīkla sanāca tiešām laba – viegli rullēt un varēja izullēt arī ļoti plāni – tā kā man patīk.
Paldies par ātro un gardo recepti! Tiem, kas vēl šaubās vai mēģināt – tas ir tā vērts! Kas gan var būt labāks par pašu gatavotām piparkūkām? 🙂
LikePublicējis 1 person
Paldies, Agnese! Liels prieks, ka mēģinājāt un izdevās! Garšvielas piparkūkās tiešām ir lieta, ko tikai katrs pats priekš sevis var nogrādēt :). Ideālas receptes veidojas gadiem! Pierakstiet to! Pierakstiet, cik garšvielas likāt, lai nepazūd. Lai šī ķūst par Jūsu Ziemassvētku piparkūku garšu! Paldies, ka dalījāties!!
LikeLike
Paldies par recepti! Taisīju mīklu tikai ar pilngraudu rudzu miltiem un iesala vietā – tumšo cukura sīrupu… sanāca supergardas piparkūkas!!!
LikeLike
Prieks dzirdēt, Ilze!
LikeLike
Cik liels tilpums krūzei?
LikePublicējis 1 person
Standarta izmērs: 240 ml
LikeLike
Paldies! Izmēģināju, ļoti garšīgas piparkūkas sanāca!
LikePublicējis 1 person
Paldies. Un vēl ātri un viegli rullējas
LikeLike